Massage
Lindrar gravidbesvär på ett skonsamt sätt

Gravidmassage centralt i Linköping


En graviditet är en stor belastning för kroppen och det är vanligt att man drabbas av besvär till följd av att man blir tyngre och att hormonbalansen förändras. Det är en period i livet då både kropp och själ behöver mer underhåll och avkoppling. Gravidmassage utförs extra varsamt och såväl lindrar värk som ökar ditt psykiska välmående.

Gravidmassage utförs på en specialanpassad bänk som är utformad så att du ska kunna ligga bekvämt på mage varje gång du kommer till oss under din graviditet. Med extra lyhördhet och kunskap om hur en graviditet påverkar kroppen hjälper vi dig som är gravid på ett skonsamt och tryggt sätt genom massage som lättar på spänningar som kan uppstå under graviditetens gång.

Några exempel på vanliga graviditetsrelaterade besvär som vi kan hjälpa dig att lindra:

Foglossning och falsk ischias
Foglossning är vanligt och beror på att fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp för att ge plats åt barnet när det ska födas. Ibland strålar smärtan ner i ljumskarna, sätet och på baksidan av låret. Detta kallas falsk ischias och beror på att ischiasnerven kommer i kläm. Värken kan lindras med gravidmassage och du får också råd om vad du själv kan göra för att minska belastningen på fogarna.

Smärtor och stelhet i rygg, säte, nacke och skuldror
Ryggproblem som inte är foglossning beror främst på att kroppshållningen förändrats vartefter magen blivit tyngre, samt att livmodern och fostret trycker på nerver och mjukdelar. Massage mjukar upp spända muskler och muskelknutor och ökar blodcirkulationen, vilket i sin tur lindrar smärtan.

Kramp och smärta till följd av svullnad
Svullnad under graviditet beror oftast på att kroppen samlar vätska, vilket i sin tur leder till sämre blodcirkulation och tryck på smärtkänsliga vävnader. Exempel på smärttillstånd som kan uppstå till följd av svullnad är vadkramper (oftast nattetid) och karpaltunnelsyndrom (nervinklämning i handleden). Massage kan minska vätskeansamlingarna och öka blodcirkulationen.

Stress och förlossningskomplikationer
Det har gjorts flera studier på massagens effekter under graviditet och de visar att förutom värklindring så leder regelbunden massage till mindre oro, förbättrat immunförsvar, bättre sömn och lägre halter av stresshormon. Man har också kunnat konstatera färre komplikationer både under och efter förlossningen, samt minskad risk för låg födelsevikt och för tidigt födda barn.

Tillbaka till massage översikt

Boka tid